BAND APART – BAND APART

‘Band Apart’ is een in de beginjaren ’80 vrij populair new wave-duo uit New York, bestaande uit de Franse muzikant Medor Mader die op gitaar en keyboards speelde en de Amerikaanse zangeres Jayne Bliss die ook de soms vrij persoonlijke songteksten schreef bij de nummers die ze opnamen. In totaal haalden amper twee platen van de groep een release op de officiële platenmarkt: de ep ‘Band Apart’ uit 1981 en “Marseille” uit 1983. In 2014 verscheen er ook nog een verzamelplaat “13 Songs By Band Apart” met dertien nooit eerder uitgebrachte nummers van het duo.

Nu brengt het platenlabel ‘Crammed Discs’ een nieuwe cd “Band Apart” op de markt met daarop de vier songs uit hun eerste titelloze ep en vijf nummers uit het album “Marseille”, aangevuld met twee bonustracks. Het totaal vormt een geremasterde verzamelaar met elf van hun opnames en zal zowel op vinyl als op cd uitgebracht worden.

‘Band Apart’ was maar een zeer kort leven beschoren want amper twee jaar na de oprichting van het duo en de release van hun enige studioalbum kwam er al een abrupt einde aan de samenwerking tussen Jayne Bliss en Medor Mader. Enkele van hun songs werden later echter als cult-classics van de new wave-muziek beschouwd, zoals de meer dansbare tracks “O My Beautiful Song” en “Marseille” uit de elpee of “Jaguar” en “Strainer” (zie video) uit de ep.

De synthesizerklanken bepalen de repetitieve ritmiek van de meeste tracks op dit album, terwijl de mysterieuze, soms fluisterende zangpartijen van Jayne Bliss de rauwe en bizar klinkende geluiden van de donkere en zweverige muziek toch wat kleur lijken te geven. De twee bonustracks “Clean Sound” en “Dare Devil Lover” zijn eigenlijk de meest commercieel klinkende nummers die ook in de discografie van een groep als ‘Eurythmics’ hadden kunnen passen.

Of ‘Band Apart’ ooit een bron van inspiratie is geweest voor latere new wave-formaties als ‘Joy Division’, ‘Cocteau Twins’, ‘Bauhaus’ of ‘Indochine’ kunnen we hier niet echt beweren, maar qua sound zijn er zeker enkele gelijkenissen waar te nemen met het werk van deze groepen. Of dit de jongere generaties muziekfans dezer dagen nog zal kunnen bekoren valt echter te betwijfelen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Crammed Discs

video